Ako neprestať behať na jeseň a v zime?

Motivácia je kľúčová

Súčasťou udržiavania motivácie je stanovenie si konkrétnych, dosiahnuteľných cieľov. Pre niekoho to môže byť zníženie hmotnosti, zlepšenie fyzickej kondície, pre niekoho tréning na preteky. To je pre nás najlepšia motivácia - prihláste sa na preteky, ktoré sa konajú v zime. Navyše pri nižších teplotách sa behá lepšie než v letných horúcich dňoch.

Nájdite si parťáka

Dobrá cesta je tiež nájsť si bežeckého parťáka alebo bežeckú skupinku, ktorá sa pravidelne stretáva, a vytvoriť si tak okolo seba komunitu bežcov. Získate tak nielen novú motiváciu, ale tiež nové priateľstvá a možno sa aj niečomu priučíte. 

My v Nitre máme našu tréningovú skupinku Beldasport Nitrunners. Nezáleží na vašej kondícii, tréningy sú prispôsobené celej skupinke, takže ich zvládne naozaj každý. Ale zároveň nás tréner Gabo Švajda vždy trošku vytlačí za našu komfortnú zónu, bez toho výsledky nebudú :) Sledujte náš Facebook profil BELDA SPORT Nitrunners alebo Facebook profil beldasport.sk, kde sa dozviete všetko, čo vás bude zaujímať.

Rutina

Vytvorte si bežeckú rutinu a dodržiavajte ju. Dobrá rada je urobiť si z pravidelných tréningov svoju prioritu, okolo ktorej budete následne plánovať celý svoj deň. Iba tak sa vyhnete výhovorkam: “Dnes mi to nevyšlo.” Uvidíte, že s postupom času si aj vaše okolie privykne tomu, že toto je nevyhnutná súčasť vášho denného režimu a začnú vás dokonca možno aj motivovať a povzbudzovať, keď vy sami budete váhať, či vybehnúť alebo nie. Môžete si naplánovať tréningové dni do svojho kalendára, aby ste sa na ne mohli pripraviť ako na akúkoľvek inú povinnosť. Urobte si z bežeckého tréningu zvyklosť, aby sa stal prirodzenou súčasťou vášho života.

Vybavte sa!

Oblečenie: V chladnejších mesiacoch je kľúčové nosiť vrstvy, ktoré môžete prispôsobiť meniacemu sa počasiu. Začnite s funkčnou spodnou bielizňou, ktorá odvádza vlhkosť od pokožky. Pre dámy aj pánov u nás nájdete mnoho modelov funkčnej bielizne, ktorú využijete nielen na beh, ale aj na iné zimné športy. Na to si oblečte termo tričko, ktoré vás udrží v teple, ale zároveň vás nebude prehriat. Odborníci odporúčajú vyhnúť sa bavlne, ktorá nasáva pot a môže vás ochladiť. Za nás odporúčame tričká z merino vlákna od značky Ortovox. Opäť využiteľné aj pre iné zimné športy. Je dobré nezabudnúť ani na funkčné nohavice, ktoré najmä pre dámy vytvoria tepelnú bariéru a zabránia prechladnutiu. 

Na vonkajšie vrstvy si vyberte ľahkú, vetruodolnú a vodeodolnú bundu, ktorá vás ochráni pred dažďom a vetrom. Za nás je perfektná voľba ľahká a ľahko zbaliteľná bunda Dynafit s reflexnými prvkami, čo je najmä v zime veľká výhoda. V zime môže byť tiež užitočné mať na sebe bežecké rukavice a čiapku, ktoré vás ochránia pred chladom a vetrom.

Obuv: Vzhľadom na šmykľavé povrchy, ktoré sú časté na jeseň a v zime, zvoľte bežeckú obuv s dobrou trakciou. Odporúča sa obuv so špeciálnym gripom, ktorý zabezpečí stabilitu na klzkom povrchu. Niektoré modely majú aj vodeodolné membrány, ktoré chránia vaše nohy pred vlhkosťou a chladom. Značiek a modelov je naozaj veľa, my odporúčame zastaviť sa v obchode, kde vám skúsený personál najlepšie poradí s výberom topánky presne pre vás.

V našom obchode, ako v prvom na Slovensku, máte k dispozícii jedinečnú technológiu merania a analýzy chodidla CURREX MOTIONQUEST NEO MONOLITH, vďaka ktorej získate relevantnú diagnostiku vášho chodidla. Na základe tejto diagnostiky si tak môžete vybrať vhodnú obuv a športovú vložku, ktorá vám pomôže dosahovať nielen lepšie športové výsledky, ale aj perspektívne lepší zdravotný stav.

Rada odborníka na záver

Podľa odborníkov na bežecký tréning môže dodržiavanie niekoľkých zásad uľahčiť bežecké aktivity v chladnejších mesiacoch:

  • Prispôsobte intenzitu: Ak je vonku veľmi chladno, znížte intenzitu svojho tréningu a zamerajte sa na dlhšie, ale menej intenzívne behy. To pomôže predísť zraneniam a prechladnutiu.
  • Hydratácia a výživa: Aj keď sa vonku ochladilo, stále je dôležité zostať hydratovaný a udržiavať vyváženú stravu. Pitný režim ovplyvňuje vašu energiu a výkon.
  • Pravidelný strečing: Zima môže byť tvrdá na svaly, preto je dôležité venovať čas strečingu pred a po behu, aby ste predišli zraneniam a udržali svaly pružné.

Udržanie bežeckej rutiny počas chladných mesiacov môže byť výzvou, ale s vhodným oblečením, motiváciou a správnym prístupom môžete úspešne prekonať prekážky a pokračovať v behaní s radosťou a energiou. Využite túto sezónu na objavovanie nových zážitkov a vychutnávajte si krásy jesene a zimy, ktoré vám bežecké tréningy ponúkajú.